titulni strana
prekvapeni
vydani
archiv
akce
svet@www
vy@ian
my&ian

PŘÍLOHY
astronomy.cz
rádio IAN
SMS alerty
diskuze čtenářů

! DOPORUČUJEME !
novinky na obloze
rady pozorovatelům
prohlídka měsíce
expedice úpice
virtuální hvězdárna
ccd.astronomy
iridium
circlemakers
planetky.cz
astronomická ročenka
astronomická společnost

UŽITEČNÉ
ian@hvezdarna.cz
textová verze
bookmark

"Předpovídají" pranostiky počasí?
většina ano
61
jenom málokteré
132
ani náhodou
65
Celkem: 258 hlasů
Chcete-li hlasovat, klikněte na odpověď

TOPlist

 
Obrovská Země

aneb Problémy s velikostí

Říkáme si, jak je naše planeta obrovská. Vzdálenosti mezi městy jsou pro nás obtížně překonatelné a dlouhé cestování je úmorné. Ale ve vesmírných měřítcích se vlastně "nehýbeme z místa".

Srovnejme to s tím, co můžeme pozorovat relativně za humny a co vidíme na obloze každý jasný den.

Porovnání velikosti planety Země se sluneční granulací. Sluneční granulace je nejmenší konvektivní mód, který na Slunci existuje. Rozměry jednotlivých granulí jsou řádově tisíc kilometrů a žijí jen několik minut. Vznikají úplně stejně, jako například vlnitý povrch vody vařící se v kastrolu.

Země na pozadí nejenergetičtějšího jevu ve sluneční soustavě -- sluneční erupce. Při jednom takovém výbuchu se uvolní 1046 joulů energie (pro srovnání -- aby tolik energie uvolnil jeden blok Temelínu, musela by elektrárna bez přerušení běžet 3x1032 let). Snímek je pořízen v úzkém spektrálním okolí červené čáry H-alfa.

Sluneční skvrny -- fenomén ve výjimečných případech pozorovatelný pouhým okem. A jak jsou velké ve skutečnosti. Račte nahlédnouti. Na fotografii je skupina NOAA 9393, která byla na jaře loňského roku krásně pozorovatelná i pouhým okem.

A perlička na závěr -- nemýlíte se, barevné kolečko poblíž středu obrázku je stále ta samá matička Země. Tentokrát na pozadí sluneční protuberance, řídkého a chladného vodíkového plazmatu, které zůstalo uvězněno ve stabilních místech siločar magnetického pole Slunce.

Už je to tak. Naše planeta je stejně nicotná, jako člověk samotný. Myslete na to, až budete někde číst, že člověk je pánem Přírody. Doufám, že vy, to už nikdy říkat nebudete.

Michal Švanda
Zdroj: BBSO, SoHO, Apollo

Vydáno: 27.6. 2002
tisk článkupošli mailem


Český rozhlas
 

věda a technika
příroda
Ruský navigační satelitní systém 
Psí web na stránkách Českého rozhlasu 
Právě kvete... 
Hlas: Labuť velká 
Zítra mohou být jiné než dnes 
Sokoli v srdci velkoměsta 

[VYDÁNÍ] [ARCHIV] [AKCE] [SVET.WWW] [VY@IAN] [IAN@MY] [BONUS]
© IAN y2k, veškeré materiály lze přebírat pouze se svolením autora a uvedením patřičné citace. Instantní astronomické noviny vydává občanské sdružení IAN a
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.
   
436. číslo
27.6. 2002
ISSN: 1212-6691

 
[24.6. 2002 17:58:49]
Skvrna z aktivní oblasti NOAA 8 je krásně viditelná pouhým okem.
 
[23.6. 2002 17:23:59]
Velmi zajímavé a tajemné jsou zvuky pod vodní hladinou. Přiložený link vás zavede do světa velryb, lodních šroubů, zemětřesení a dalších zajímavých zvuků říše lidem stále záhadné. Přejeme příjemnou zábavu...  zdroj
 
[20.6. 2002 15:31:31]
Dne 21. 6. 2002 v 15h 24min letního času se severní polokoule Země nejvíce přikloní ke Slunci - v tom okamžiku nastane letní slunovrat, začne astronomické léto a Slunce vstoupí do znamení Raka. 21. 6. bude nejdelší den, Slunce u nás setrvá 16h 22min nad obzorem a jen 7h 38min zbývá na noc. V poledne vystoupí u nás Slunce nejvýš z celého roku, na obratníku Raka projde nadhlavníkem a na severním polárním kruhu o půlnoci nezapadne.  zdroj
 
[20.6. 2002 13:02:41]
Na internetu se už nějakou dobu objevuje Pozorovací deník. Pavel Karas vás na svých stránkách denik.astronomy.cz seznámí se svými pozorováními a určitě mnohé inspiruje ke koukání po nebi...  zdroj
 

 
Iridium stále žije
Obrovská Země
"Tunguzky" přilétají
Pivní problémy se skvrnami
Sluneční skvrny pouhým okem
Krajina nad námi
Noc bez CCD kamer
Shalom!

created by CODEL
created by CODEL

Děkujeme sponzorům
Svet namodro