titulni strana
prekvapeni
vydani
archiv
akce
svet@www
vy@ian
my&ian

PŘÍLOHY
astronomy.cz
rádio IAN
SMS alerty
diskuze čtenářů

! DOPORUČUJEME !
novinky na obloze
rady pozorovatelům
prohlídka měsíce
expedice úpice
virtuální hvězdárna
ccd.astronomy
iridium
circlemakers
planetky.cz
astronomická ročenka
astronomická společnost

UŽITEČNÉ
ian@hvezdarna.cz
textová verze
bookmark

Už jste viděli kometu Ikeya-Zhang?
ano
253
ne
181
nezajímá mne
37
Celkem: 471 hlasů
Chcete-li hlasovat, klikněte na odpověď

TOPlist

   Patricia Rasmussen Když jsem jel včera večer naproti své dívce, která do pozdních hodin seděla u počítače ve vidině potenciálně uděleného povinného zápočtu z programování ve Visual Basicu, měl jsem zato, že musí být alespoň deset pod nulou. Přitom podle teploměru, který je umístěn kdesi na zdi strahovských kolejí, teplota kolísala pouze kolem nuly.

Přemýšlel jsem, že se celé to počasí nějak nevede. Stromy před třemi týdny nasadily pupeny, aby na ně o posledním víkendu napadal sníh a teploty opět klesly do hodnot, které jen málokdo z nás zná. Může za to člověk svými zásahy do přírody? Odpověď se hledá neuvěřitelně těžko. Tolik toho o dlouhodobých změnách klimatu bohužel nevíme -- chybí nám velmi dlouhá řada meteorologických pozorování trvající nejméně tisíciletí. Vždyť nás poučuje samotná historie: Zatímco kolem roku 1300 byl Island i Grónsko zemědělskou kolonií, v letech 1422 - 1423 kompletně zamrzlo Baltské moře, takže se dalo přejít z dnešního Německa do Skandinávie suchou nohou.

Dodnes si nejsme vůbec jisti, proč se i v kulturních dějinách lidstva vyskytují tak výrazné výkyvy klimatu. Máme utkvělou představu, že dominantním jevem jsou výkyvy sluneční aktivity, resp. všechny jevy, které ovlivňují množství záření dopadajícího ze Slunce na Zemi (tedy např. i výbuchy sopek). Otázkou však zůstává, jestli lze tímto mechanismem vysvětlit úplně všechny změny. Takže až pojedu dnes večer opět naproti své dívce, která bude až do večera sedět na přednášce, raději se pořádně obléknu, než abych spílal něčemu, co je možná přírodním řádem a o čem vlastně téměř nic nevíme.


Rádio IAN: Žeň objevů 200128.3. 2002  
Jiří Grygar a Instantní astronomické noviny si vám v premiéře dovolují nabídnout záznam přednášky "Žeň objevů 2001". Pěkné velikonoce!
 
Hvězdář o hvězdářích -- Per aspera ad astra28.3. 2002  
Přestože od vydání tohoto článku uplynulo bezmála půl století, v mnohém zůstává více než aktuální. Jistě, doba, přístrojová technika i hvězdáři se v mnohém změnili, přesto nás článek Františka Linka i nyní nutí k vážnému zamyšlení.
 
Záškodník ukrytý za Sluncem 25.3. 2002  
V pátek 8. března 2002 prolétla těsně kolem Země planetka 2002 EM7. Nejblíže k Zemi, na přibližně 465 tisíc kilometrů, se přiblížila 8. března v 1:58 hodin SEČ. V té chvíli ještě nikdo z obyvatel Země neměl o tomto tělese ani tušení. Ani astronomové. Planetka totiž přilétla ze směru od Slunce, tudíž ji nebylo možné dříve zaznamenat. Potvrdila tím, že část oblohy v blízkosti Slunce je "slepou skvrnou", kde astronomové nemají šanci ze Země jakékoliv těleso pozorovat. Přitom se jednalo o deváté nejmenší doposud pozorované přiblížení blízkozemního asteroidu k naší Zemi!
Jana Tichá, Miloš Tichý
 
Mimořádný bolid nad Zakarpatskou Ukrajinou -- díl druhý25.3. 2002  
Dokončení článku o superbolibu Turji-Remety.
Pavel Spurný
 
Mimořádný bolid nad Zakarpatskou Ukrajinou - díl první21.3. 2002  
Dlouho očekávaná noc, kdy měla opět po roce vrcholit aktivita meteorického roje Leonid, teprve začínala, a málokdo mohl předpokládat, že hlavní meteorická atrakce nad územím centrální a východní Evropy se odehraje ne až po východu radiantu Leonid, ale již necelou hodinu po setmění.
Pavel Spurný
 
Navrtaný Chicxulub21.3. 2002  
Asi nejslavnější stopou po střetu naší planety s cizím kosmickým tělesem je kráter Chicxulub, který je podle mnoha názorů zodpovědný za velké vymírání rostlinných i živočišných druhů na přelomu druhohor a třetihor. Díky novým geologickým vrtům je tento kráter opět v centru pozornosti.
Pavel Gabzdyl
 
Na večerní obloze září jasná kometa! 14.3. 2002  
Krátce po západu Slunce najdete nad západním obzorem jasnou kometu Ikeya-Zhang. Na tmavém nebi, mimo město, je jako drobná mlhavá "hvězda" snadno viditelná i bez dalekohledu. Pokud se na ni podíváte loveckým triedrem, můžete zahlédnout i několik stupňů dlouhý ocas. Kometa Ikeya-Zhang se tak řadí mezi nejjasnější komety několika posledních roků a bezesporu nejjasnější vlasatici začínajícího 21. století.
Jiří Dušek
 
 

[VYDÁNÍ] [ARCHIV] [AKCE] [SVET.WWW] [VY@IAN] [IAN@MY] [BONUS]
© IAN y2k , veškeré materiály lze přebírat pouze se svolením autora a uvedením patřičné citace. Instantní astronomické noviny vydává občanské sdružení IAN a
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.
   
414. číslo
28.3. 2002
ISSN: 1212-6691

 
[3.4. 2002 13:47:25]
Na Slunci jsou hned tři skvrny viditelné i bez dalekohledu. Tak se na ně taky podívejte.


 
[2.4. 2002 14:17:24]
Hvězdárna Valašské Meziříčí pořádá ve dnech 26. až 28. dubna 2002 seminář na téma: Nové objevy ve výzkumu vesmíru. Podrobnější informace získáte tady:  zdroj
 
[26.3. 2002 8:07:16]
Kometa Ikeya-Zhang se zdá opravdu jasná. Podle odhadů Kamila Hornocha z 22. a 23. března má kolem 3 mag, je tedy nápadným objektem i při pohledu pouhým okem! Najdete ji večer nad severozápadním obzorem, v současné době zapadá po půl desáté SEČ. Ovšem úplně nejlepší je, když ji začnete hledat hned po setmění, později -- nízko nad obzorem, ponořenou do oparu a utopenou ve světelném znečištění -- si ji už tolik nevychutnáte. Kometu na její pouti oblohou čeká nejedno zajímavé setkání. První přijde už v sobotu 30. března, kdy se Ikeya-Zhang přiblíží na pouhého půl stupně k jasné načervenalé hvězdě Mirach (beta Andromedae, 2,1 mag). Tato hvězda je červeným obrem, svítí 460x více než Slunce a je od nás vzdálena asi 200 světelných let. O pár dní později, 4. a 5. dubna, zase kometa prolétne jen něco přes stupeň od slavné a jasné galaxie M 31 ("Velká galaxie v Andromedě"). Tento objekt většině z vás zajisté není třeba představovat, připomeňme tedy jen, že je se svou vzdáleností kolem 2 milionů sv. let s přehledem nejvzdálenějším objektem, který na naší obloze můžete uvidět bez dalekohledu. Jen aby vyšlo počasí... Více na stránkách APO:  zdroj
 

 
Rádio IAN: Žeň objevů 2001
Hvězdář o hvězdářích -- Per aspera ad astra
Záškodník ukrytý za Sluncem
Mimořádný bolid nad Zakarpatskou Ukrajinou -- díl druhý
Mimořádný bolid nad Zakarpatskou Ukrajinou - díl první
Navrtaný Chicxulub
Na večerní obloze září jasná kometa!

created by CODEL
created by CODEL

Děkujeme sponzorům
Svet namodro