titulni strana
prekvapeni
vydani
archiv
akce
svet@www
vy@ian
my&ian

PŘÍLOHY
astronomy.cz
rádio IAN
SMS alerty
diskuze čtenářů

! DOPORUČUJEME !
novinky na obloze
rady pozorovatelům
prohlídka měsíce
expedice úpice
virtuální hvězdárna
ccd.astronomy
iridium
circlemakers
planetky.cz
astronomická ročenka
astronomická společnost

UŽITEČNÉ
ian@hvezdarna.cz
textová verze
bookmark

Astronomické knížky a časopisy máte raději
na papíře
336
na monitoru
70
neumím číst
61
Celkem: 467 hlasů
Chcete-li hlasovat, klikněte na odpověď

TOPlist

  Kresba Tomislav Stimac Nikdy bych nevěřil, že astronomie stojí za vším. Ale je to tak. Když jsem před třemi roky začal studovat fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze, říkal jsem si, že všechny ty nesmysly, které do nás tlačí při přednáškách a cvičeních z fyziky nebo matematiky nikdy nebudu ve svém oboru -- astronomii -- potřebovat. Hrozně mě štvalo a přišlo mi diskriminující, že se v pětisemestrálním kurzu obecné fyziky vůbec neučí astronomie. Vždyť je to matka všech přírodních věd a když už se musíme všichni zabývat pro mě neupotřebitelnými jádry atomů, proč se nezabýváme i hvězdami? Navíc základní představy o vesmíru a najít na obloze Velký vůz a Polárku musí mít přeci každý.

Uplynuly dva roky a zdá se, že se mi rozjasňuje. Jako příklad vezměme fenomén absolutně černého tělesa. Pamatuji si, že jsme ho odvozovali z hlediska elektřiny a magnetismu, abychom byli schopni vypočítat, jakou efektivní teplotu bude mít žárovka, která bude mít dané parametry. O semestr později jsme jej postulovali v optice, neboť je nepochybně třeba znát, kolik energie z té žárovky se přemění ve světlo a jakou bude mít světlo intenzitu, v které oblasti bude svítit nejvíce atd. Ve čtvrtém semestru se na něj díváme z hlediska kvantové fyziky. A konečně, v tomto semestru z hlediska termodynamiky a statistické fyziky. Zajímavé je, že přestože všechny metody dávají stejné výsledky, absolutně černé těleso nikde v přírodě nenajdete. Prostě neexistuje. Nejlépe vystihuje vlastnosti černého tělesa paradoxně díra. Přesněji dutina.

Nemá cenu zabíhat do podrobností, důležité je, že ačkoli všechny výpočty a teorie vycházejí z prakticky nevyužitelného modelu, dává výsledky v dobré shodě s experimentem. Vždyť například hvězdy se velmi dobře chovají jako černá tělesa a právě na hvězdách byl výsledek -- Planckův vyzařovací zákon -- s úspěchem aplikován. Přestože hvězdy černé nejsou a ani to nejsou díry, přesněji dutiny. Termonukleární reakce můžeme studovat jedině v nitrech hvězd -- jinde nám zatím nefungují, magnetická pole hvězd se chovají podle Maxwellových rovnic elektromagnetického pole a tlak hvězdného větru lze počítat pomocí závěrů statistické fyziky.

A tak se kus astronomie prolíná všem odvětvími fyziky. Takže je astronomie vlastně velmi skromnou matkou všech přírodních věd. Je v pozadí a přestože se o ní přímo nemluví, je jasné, že kus jí "tam někde je". A to je přece fajn, že se zajímáme (čtenáři i autoři IAN) o něco, co se prolíná vším. Nebo ne?


Zpátky k Hubblu31.1. 2002  
Americká NASA si na staveništi Mezinárodní kosmické stanice momentálně vybírá dovolenou, během které pošle k Hubblovu nesmírnému dalekohledu návštěvu servisních techniků.
Jiří Dušek
 
Pohleďte na místo stvoření!31.1. 2002  
Další z odkazu Hubblova dědictví nás zavede k temnotemným prachovým mlhovinám v IC 2944.
Rudolf Novák
 
Coelorum perrupit claustra - díl první31.1. 2002  
Kořeny rodu Williama Herschela, ke kterému se dodnes hrdě hlásí Německo i Anglie, sahají k nám na Moravu, do obce Heršpice u Slavkova.
Jaromír Strachoň, Helena Zíková
 
Vesmír na dlouhých vlnách -- díl čtvrtý28.1. 2002  
... aneb radioastronomické příběhy. Záznam přednášky z Ostravského astronomického víkendu 29. září 2001.
Zdeněk Pokorný
 
Slunce jako velbloud28.1. 2002  
Každých jedenáct let dosáhne sluneční aktivita vrcholu. Tehdy je naše denní hvězda poďobána desítkami skvrn a jedna erupce střídá druhou. Naše planeta je v té době bombardována částicemi z výtrysků koronární hmoty, při nichž do meziplanetárního prostoru vyrazí až miliardy tun nabitého plazmatu. Globální magnetické pole si dělá, co chce, a pomyslná střelka kompasu najednou ukazuje na úplně opačnou stranu -- Slunce se přepóluje. Tomuto divnému a bouřlivému času se říká sluneční maximum.
Michal Švanda
 
Astronomické částky IX.28.1. 2002  
Používání sousloví "astronomická čísla" nebo "astronomické částky" má asi své logické odůvodnění, přestože zvláště druhý ustálený výraz mohou především tuzemští astronomové s jistotou považovat za sousloví s dávno posunutým respektive přeneseným významem. Během svého života se s takto označitelnou finanční částkou patrně osobně neseznámí.
Tomáš Gráf
 
0.269, 0.388, 0.34221.1. 2002  
Pokud by měla vesmír charakterizovat jedna jediná barva, pak to bude nejspíš namodralý odstín zelené. Proč?
Jiří Dušek
 
Slunce je ze železa? Ani náhodou!21.1. 2002  
Když počátkem ledna započala diskuse kolem článku, ve kterém se tvrdí, že je Slunce téměř celé ze železa, myslel jsem, že je to vtip.
Michal Švanda
 
 

[VYDÁNÍ] [ARCHIV] [AKCE] [SVET.WWW] [VY@IAN] [IAN@MY] [BONUS]
© IAN y2k , veškeré materiály lze přebírat pouze se svolením autora a uvedením patřičné citace. Instantní astronomické noviny vydává občanské sdružení IAN a
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.
   
398. číslo
31.1. 2002
ISSN: 1212-6691

 
[31.1. 2002 14:43:24]
Dnes v noci skončila svoji pouť oběžnou dráhou ultrafialová observatoř EUE. Přesně podle plánu shořela nad Perským zálivem.  zdroj
 
[31.1. 2002 14:38:25]
Pro nedostatek peněz a výrazné překročení rozpočtu zrušila NASA projekt FAME (Full Sky Astrometric Mapping Explorer), který měl v několika následujících letech proměřit polohy na 40 milionů hvězd a navázat tak na úspěšnou sondu Hipparcos.  zdroj
 
[30.1. 2002 13:40:51]
Na serveru astro.cz najdete dalsi MP3 z Radiozurnalu, o cem jinem, nez o svetle...  zdroj
 
[29.1. 2002 19:44:05]
Ve středu 30. ledna si můžete na ČT1 od 20.50 naladit seriál "Předčasná úmrtí", tentokrát věnované J. Gagarinovi. Mohlo by to být docela zajímavé, ne?
 
[29.1. 2002 17:48:05]
Na stránkách The Planetary Society probíhá zajímavý průzkum. Nechcete se ho také zúčastnit?  zdroj
 
[29.1. 2002 10:53:13]
Nejméně dvě a možná i tři skvrny jsou dnes patrné na Slunci.

Chcete vedet vic? Kliknete!

 
[19.1. 2002 21:49:22]
Vazeni pratele, podle nejnovejsich informaci je treba jeste navrh Zakona o ochrane ovzdusi, jehoz soucasti jsou i opatreni ke snizovani svetelneho znecisteni, v Senatu podporit. Pomoci tomu muzete i vy, napisete-li dopis svemu senatorovi/senatorce. Spolu s Pavlem Suchanem z prazske hvezdarny jsme sepsali vyzvu, ktera je zverejnena na na těchto strankach Pridejte tedy svuj hlas a napiste vasim senatorum/senatorkam svuj nazor o stavu svetelneho znecisteni ve vasem okoli a potrebe to resit. Petr Pravec, predseda České astronomicke spolecnosti.
 

 
Zpátky k Hubblu
Pohleďte na místo stvoření!
Coelorum perrupit claustra - díl první
Vesmír na dlouhých vlnách -- díl čtvrtý
Slunce jako velbloud
Astronomické částky IX.
0.269, 0.388, 0.342
Slunce je ze železa? Ani náhodou!

created by CODEL
created by CODEL

Děkujeme sponzorům
Svet namodro