titulni strana
prekvapeni
vydani
archiv
akce
svet@www
vy@ian
my&ian

PŘÍLOHY
astronomy.cz
rádio IAN
SMS alerty
diskuze čtenářů

! DOPORUČUJEME !
novinky na obloze
rady pozorovatelům
prohlídka měsíce
expedice úpice
virtuální hvězdárna
ccd.astronomy
iridium
circlemakers
planetky.cz
astronomická ročenka
astronomická společnost

UŽITEČNÉ
ian@hvezdarna.cz
textová verze
bookmark

Astronomické knížky a časopisy máte raději
na papíře
240
na monitoru
31
neumím číst
32
Celkem: 303 hlasů
Chcete-li hlasovat, klikněte na odpověď

TOPlist

 
Komety, všude kam se podíváš

Když se na obloze objeví výjimečně jasná kometa, jsou pozorovatelé přímo u vytržení. Bylo tomu tak v roce 1976 při návratu vlasatice West, v roce 1986, když se vracela ke Slunci Halley, v březnu 1996, během nichž kolem severního pólu prolétala jasná kometa Hyakutake, a nejinak v první polovině roku 1997, kdy největšího lesku dosáhla kometa Hale-Bopp.

 Komety jsou v podstatě jenom kusy ledu přicházející z chladných dálav kosmu. Poletí-li jednou kosmonauti až na samé hranice Sluneční soustavy a potkají-li tam nějakou známou či neznámou kometu, neuvidí nic jiného, než neforemnou horu špinavého ledu o rozměru nanejvýš několika desítek kilometrů. Asi jako kdybyste smíchali vodu s prachem z ulice a nechali ji velmi rychle zmrznout, aby se prach nestačil usadit na dně.

Samozřejmě, že mimo mrazničku takový kus ledu dlouho v pevném stavu neudržíte: Stejně jako když se kometa dostane blíž ke Slunci -- začne se vypařovat. Sluneční svit z povrchu tělesa uvolňuje vodní páru a osvobozuje uvězněné plyny a prach. Záření Slunce plyny ionizuje a ty pak zpět rekombinují -- čili svítí. Prach zase velmi intenzivně sluneční paprsky rozptyluje. Tak vzniká postupně koma komety a také ohon, ve skutečnosti miliony kilometrů dlouhý oblak prachu a plynů, zviditelněných pod náporem Slunce.

A teď si představte, že žijeme v soustavě, kde na obloze nezáří jedna kometa, ale miliony. Miliony komet jsou mateřskou hvězdou ohřívány a vypařují se, uvolňují plyn a prach, vytvářejí komy a chvosty -- prostě září po celé obloze, kam se jen podíváme.

Taková soustava možná existuje. Hvězda, o níž se budeme bavit, nese označení IRC+10216 nebo též prozaičtěji CW Leonis a jde o nepatrnou hvězdičku osmnácté hvězdné velikosti utopenou v hlubinách souhvězdí Lva. Kdysi spořádaná hvězda na hlavní posloupnosti o původní hmotnosti někde v rozmezí 1,5 až 4 Slunce se velmi rychle vyvíjela. Asi před miliardou let došlo v jádru CW Leonis vodíkové palivo a tak se začalo spalovat vzniklé helium na uhlík. Porušení fyzikální rovnováhy vedlo k enormnímu zvětšení objemu -- kdyby byla ve svém současném stavu místo Slunce, pohltila by nejen Merkur, ale i Venuši, Zemi, Mars a Jupiter.

A nyní to nejzajímavější: Astronomové pozorující s družicí SWAS (Submillimeter Wave Astronomy Satellite) objevili v těsném okolí IRC+10216 velké množství vodní páry. Podle Gary Melnicka, vedoucího výzkumného pracovníka SWAS, přitom s největší pravděpodobností pochází z komet.

"Osud CW Leonis pravděpodobně nemine ani naše Slunce." Takový je názor Davida Neufelda, profesora fyziky a astronomie. Za několik miliard let dojde vodíkové palivo a Slunce zapálí helium. Opustí tak tzv. hlavní posloupnost a přesune se do větve červených obrů. Díky narušené rovnováze se prudce zvýší zářivý výkon, který tak začne vypařovat vodu ve Sluneční soustavě. Počínaje zemskými oceány a konče odpařováním vody z ledových těles jako je Pluto nebo tělíska v Kuiperově pásu.

Zdá se ovšem, že komety v oblaku kolem CW Leonis nejsou takové, jaké známe z naší Sluneční soustavy. Oblak komet kolem IRC+10216 musí mít průměr kolem 100 astronomických jednotek. Aby mohla tělesa takový mrak uživit, musí být asi čtyřikrát hmotnější, než je Země. Rozhodně ale nemůže pocházet z oceánů na nějaké kamenné planetě, protože v nich se nevyskytuje dostatek tekoucí vody, který by dokázal uživit tak rozlehlý a hladový oblak. Vědci se domnívají, že vodní mlha by mohla pocházet z mnoha miliard obrovských komet obíhajících ve vzdálenostech 75 až 300 astronomických jednotek od hvězdy.

 Nic zvláštního. Pro podobný případ věru nemusíme daleko. Za drahou Neptunu se nachází tak zvaný Edgeworth-Kuiperův pás planetek. Vlastně spíše komet, protože jde nikoli o kamenná, ale spíše o ledová tělesa s rozměry desítek až stovek kilometrů, které jsem zřejmě odfoukl intenzivní vítr v raných dobách existence sluneční soustavy. Tady, pěkně jako v mrazničce, čekají a obíhají miliony kometárních jader, z nichž se nepravidelně některá z nich vydávají do centra sluneční soustavy. Důvody k tomu mohou mít různé, ať už jde o přímé srážky nebo odmrštění, rezonance s planetami či působení hmotnějších sousedů. Jádro se přiblíží ke Slunci a začne se vypařovat a vytvářet komu a chvost.

Jenže v soustavě CW Leonis je záření centrální hvězdy natolik intenzivní, že se začnou vypařovat všechna jádra komet v oblaku najednou.

Sluneční soustava má takovou zásobárnu ještě jednu -- mnohem dále, asi 100 až 150 astronomických jednotek od Slunce se rozkládá Oortův oblak komet, kde jsou podobných kometárních jader miliardy.

V posledních letech identifikovali vědci více než padesát hvězd, kolem nichž existují planetární soustavy . Zatím se však nepodařilo prokázat soustavu podobnou té naší, Sluneční. Pozorování CW Leonis naznačují, že by taková mohla existovat. Ekvivalence mezi Kuiperovým pásem a oblakem vodní páry u CW Leonis je téměř jistá. Na plnohodnotnou planetární soustavu je IRC+10216 moc stará a moc hmotná. Jenže to my asi stejně nikdy nezjistíme. CW Leonis je totiž přes 500 světelných let daleko.

Michal Švanda
Zdroj: Science@NASA

Vydáno: 19.7. 2001
tisk článkupošli mailem


Český rozhlas
 

věda a technika
příroda
Kde leží kolébka komet? 
Jak může život vzdorovat horku 
Hlas: Straka obecná 
Veverky jsou chytřejší 
Navigační systém ASTRIUM Galileo 
Proč se říká "je chytrý jako liška"? 

[VYDÁNÍ] [ARCHIV] [AKCE] [SVET.WWW] [VY@IAN] [IAN@MY] [BONUS]
© IAN y2k , veškeré materiály lze přebírat pouze se svolením autora a uvedením patřičné citace. Instantní astronomické noviny vydává občanské sdružení IAN a
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.
   
396. číslo
21.1. 2002
ISSN: 1212-6691

 
[25.1. 2002 14:37:08]
Bohužel, pro nával nejrůznějších povinností vyjdou IAN až v pondělí. Přejeme hezký víkend.
 
[22.1. 2002 8:37:28]
Tak máme na Slunci opět jednu skvrnu viditelnou i bez dalekohledu.   zdroj
 
[19.1. 2002 23:06:42]
Sonda Galileo prolétla přesně podle harmonogramu jenom sto kilometrů nad povrchem měsíce Ió. Bohužel hodinu a půl před maximálním přiblížením se resetoval palubní počítač a observatoř tak ukončila veškerá vědecká pozorování.  zdroj
 
[19.1. 2002 21:49:22]
Vazeni pratele, podle nejnovejsich informaci je treba jeste navrh Zakona o ochrane ovzdusi, jehoz soucasti jsou i opatreni ke snizovani svetelneho znecisteni, v Senatu podporit. Pomoci tomu muzete i vy, napisete-li dopis svemu senatorovi/senatorce. Spolu s Pavlem Suchanem z prazske hvezdarny jsme sepsali vyzvu, ktera je zverejnena na na těchto strankach Pridejte tedy svuj hlas a napiste vasim senatorum/senatorkam svuj nazor o stavu svetelneho znecisteni ve vasem okoli a potrebe to resit. Petr Pravec, predseda České astronomicke spolecnosti.
 
[18.1. 2002 9:17:08]
Chcete se stát profesionálním astronomem? Astronomický ústav v Ondřejově shání pozorovatele k bolidovým kamerám! Vice zde...  zdroj
 
[17.1. 2002 16:28:50]
Právě jsme dokončili sazbu letošní "Hvězdářské antiročenky". Někdy v únoru se tak objeví alespoň na některých českých hvězdárnách. O tom všem vás ale budeme samozřejmě informovat.
 
[17.1. 2002 16:26:55]
Připomínáme, že se ve středu 23. ledna uskuteční na brněnské hvězdárně pracovní setkání "Astronomie nevidomým".  zdroj
 
[14.1. 2002 15:55:55]
Sonda Mars Odyssey dokončila tzv. aerobraking a během několika málo týdnů se usadí na definitivní dráze ve výšce 400 kilometrů nad povrchem Marsu.  zdroj
 

 
0.269, 0.388, 0.342
Slunce je ze železa? Ani náhodou!
Podívejte se na Saturn!
Vesmír na dlouhých vlnách -- díl třetí
Za humny je černá díra
Teď už definitivně naposledy
Těsně vedle
Druhý Měsíc?

created by CODEL
created by CODEL

Děkujeme sponzorům
Svet namodro